Erot ravintolatarjoilijan ja pikaruokapaikan työntekijän työskentelyssä ja vaatetuksessa

Kuten jokainen varmasti tietää, eroaa hienommassa ravintolassa ruokailu paljon pikaruokalassa asioinnista. Ruoan laadussa ja hinnassa on eroja, kuten myös ravintolan miljöössä ja saamassasi palvelussa. Myös työskentely pikaruokalassa on hyvin erilaista verrattuna tarjoilijan työhön hienossa ravintolassa. Silti perusasiat, kuten reipas ote työntekoon ja ystävällinen asiakaspalveluasenne ovat tärkeitä molemmilla työpaikoilla.

Eroavaisuudet työtehtävissä

Pikaruokala on monen nuoren ensimmäinen työpaikka. Palkkaus ei ole aina välttämättä niin korkea kuin ravintolatarjoilijan, eikä kokemusta tai alan koulutusta yleensä vaadita. Pikaruokala voi olla hyvä paikka aloittaa ravintola-alalla työskentely, sillä kokemusta karttuu monenlaisesta työstä.

Pikaruokalassa ei yleensä työskennellä pelkästään joko kassalla tai keittiössä, vaan työtehtäviä vaihdellaan. Tehtävät keittiön puolellakaan eivät kuitenkaan ole erityisen haastavia, sillä pikaruokaloissa useimmiten annoksia ei valmisteta alusta alkaen paikan päällä. Hienommissa ravintoloissa taas on aina erikseen kokit ja tarjoilijat.

Pikaruokaloissa ei yleisestiottaen ole pöytiin tarjoilua, tai ainakin tilaukset ja maksaminen tehdään kassalla ja tyhjät tarjottimet viedään ruokailun jälkeen itse oikealle paikalle. Ravintoloissakaan ei aina välttämättä ole pöytiintarjoilua, mutta useimmiten kyllä on. Sama tarjoilija hoitaa yleensä sekä tilaukset, tarjoilun ja laskutuksen. Sekä pikaruokalatyöntekijät, että ravintolatarjoilijat ovat siis tekemisissä rahan kanssa. Molemmilla työpaikoilla on kuitenkin vastuuhenkilöt, jotka hoitavat tilitykset ja muut vaativammat tehtävät.

Ravintolatarjoilijoilta saatetaan vaatia alan koulutusta, varsinkin jos kyseessä on hienompi paikka. Tarjoilu voi parhaillaan olla hyvinkin haastavaa työtä, ja tarjoilijan tulee tietää paljon ravintolaetiketistä, sekä osata kantaa useita annoksia samalla kertaa. Tällaista taitoa ei pikaruokaloissa vaadita. Kuitenkin usein sekä pikaruokaloissa että ravintoloissa uudet työntekijät koulutetaan työhön, ja uutta opitaan kokoajan työn lomassa, joten on hyvin mahdollista löytää myös ravintolatarjoilijan paikka ilman alan koulutusta.

pikaravintolan tarjoilija

Molemmissa työpaikoissa on tärkeää, että työntekijä osaa vastata asiakkaan mahdollisiin kysymyksiin. Ravintolatarjoilijalle osoitetut kysymykset ovat kuitenkin yleensä haastavampia, kuin kysymykset, joihin pikaruokalatyöntekijät useimmiten joutuvat vastailemaan. Ravintolassa asiakas saattaa haluta tietää esimerkiksi mikä viini sopisi kyseisen ruokalajin kanssa, tai miltä tilalta pihvin liha tulee. Näinollen ravintolatarjoilijan tulee olla hyvin perehtynyt kyseisiin asioihin.

Kummankintyylisissä ruokapaikoissa kuuluu usein yleisestä siisteydestä huolehtiminen kaikille. Molemmilla työpaikoilla on kuitenkin yleensä erikseen omat siivoojansa, eli mitään suurempia siivoustöitä ei pikaruokalatyöntekijöiden tai ravintolatarjoilijoiden tarvitse tehdä.

Eroavaisuudet vaatetuksessa

Tarjoilijan työvaatteetPikaruokalatyöntekijoiden ja ravintolatarjoilijoiden työvaatetus eroaa yleisestiottaen toisistaan melko paljonkin. Pikaruokaloissa työntekijöillä on yleensä aina samanlaiset vaatteet. Vaatteet ovat usein t-paita ja housut, sekä päähine, kuten lippalakki. Pikaruokalaketjuissa työvaatteet ovat usein ketjun värien ja logon mukaan suunnitellut, ja esimerkiksi paitaan voi olla painettuna sen hetkisiä tarjouksia. Ravintolatarjoilijoiden vaatetus on yleensä huomattavasti hillitympi tai siistimpi. Riippuu paljon ravintolasta, minkälaiset vaatteet tarjoilijoilla tulee olla. Klassinen tyyli on mustat housut tai hame ja valkoinen kauluspaita, sekä mustat kengät ja musta esiliina. Jokaisessa ravintolassa noudatetaan kuitenkin omaa pukeutumiskoodia. Useissa paikoissa työvaatteet tulevat talon puolesta, toisissa taas työvaatteet hankitaan itse, mutta ohjeistus on selkeä. Joissain ravintoloissa tarjoilijatkin saavat pukeutua vapaammin omiin vaatteisiinsa. Tarjoilijoiden ei tarvitse yleensä ravintoloissa käyttää päähineitä, sillä he eivät valmista ruokaa.

Menitpä sitten pikaruokalaan tai hienompaan ravintolaan asioimaan, muista että tarjoilijat tekevät vain työtään. Pikaruokalassa et voi vaatia pöytiintarjoilua tai erityispalvelua, sillä se ei kuulu kyseisen ravintolan tyyliin, eikä sen työntekijöiden työtehtäviin. Ravintolaan mentäessä voit vaatia enemmän, ja mitä hienompi ja kalliimpi ravintola, sitä parempaa ja henkilökohtaisempaa palveluakin voit odottaa.