Satulatuolit ja konttorituolit – Kilpasillako?

Kansalaisten runsas istuminen sekä työssä että vapaalla on parina vuonna keskusteluttanut sekä istujia että asiantuntijoita, jotka yrittävät ennalta ehkäistä istumisen tulevia haittavaikutuksia. Huoli ei ole aiheeton ja meille kaikille istujille on ollut erittäin terveellistä kuulla sellainen tosiasia, ettei ihmistä ole luotu istumaan niin runsaasti kuin sitä nykyisin harrastetaan.

Satulatuoli on hyvä hankinta

Kun nyt kuitenkin on niin, että melkoinen osa meistä suorittaa työrupeamansa suurelta osin istuen, niin silloin kannattanee satsata siihen istuimeen ja varsinkin asentoon, missä tämän istumisen suoritamme. Satulatuoli on oiva ratkaisu ’aktiiviseen istumiseen’. Silloin selkämme aivan kuin huomaamatta aktivoituu ja selkälihaksemme vahvistuvat. Myös jalkojemme nestekierto ja sen myötä aineenvaihdunta paranee ja vältymme lihaksiston toiminnan mahdollisesti aiheuttamilta puutumisilta ja kivuilta. Satulatuolin istuinosa ohjaa oikeaan istuma-asentoon.

Konttorituolit on nykyään varustettu monipuolisilla istuma-asennon säätömahdollisuuksilla: istuinta, selkänojaa ja käsitukia voidaan säätää haluttuihin asentoihin. Säädöillä voidaan saada kaikille vartalotyypeille ja työskentelyolosuhteille sopivin työtuoli. Meistä itsestämme on kiinni, maltammeko suorittaa säädöt juuri meille sopiviksi ja mikä tärkeintä: istummeko aina tuolia käyttäessämme siten, kuin tuolissamme tulisi istua!

Konttorituolien etuna ovat käsituet, jotka useimmissa malleissa ovat myös säädettävät. Käsien asennolla on myös suuri merkitys tuki- ja liikuntaelinsairauksien aiheuttamiin ongelmiin. Tässä eroavaisuudessa satulatuolit jäävät kakkoseksi, mutta käsi- ja rannetukia on saatavissa myös erillisinä lisävarusteina pääte- ja työasematyöskentelyyn. Lue artikkeli liikunnasta ja tukielinsairauksista täältä.

Jokainen meistä toivottavasti pääsee vaikuttamaan siihen, millaisella tuolilla suurimman osan työskennellessään istuu, joten tässä lienee turhaa vakuutella jommankumman puolesta. Tärkeintä olisi, että muistaisimme silloin tällöin nousta ylös ja suorittaa pieni kävelylenkki – ihan oman hyvinvointimme takia.