Suomen suosituimmat korut verkkokaupoista

Suomesta löytyy paljon hyviä korusuunnittelijoita ja menestyneitä korubrändejä, mutta erityisesti Kalevala Koru ja Lapponia ovat suomalaisten sydäntä lähellä. Yksi uusi brändi Suomessa on Samaskoru, joka myy verkkokaupassaan tyylikkäitä ja trendikkäitä nimikaulakoruja. Tämä kannattaa huomioida, kun on valitsemassa hienoa korua omalle naiselle tai arvokkaana lahjana. Seuraavassa esitellään tunnetuimmat suomalaiset korubrändit.

Samaskoru.fi - nimikaulakoru

KALEVALA KORU

Kalevala Koru Oy on Suomessa alansa suurin yritys ja yksi suurimmista koko Pohjois-Euroopassa. Yritys suunnittelee, valmistaa ja markkinoi kultaisia, hopeisia ja pronssisia koruja tuotemerkeillä Kalevala Koru ja Lapponia Jewelry. Kalevala Koru Oy:n liikevaihto on noin 14,5 miljoonaa euroa ja henkilömäärä noin 120, joista kaikki ovat alansa huippuammattilaisia. Yrityksen tehdas, myynti ja hallinto toimivat Helsingin Pitäjänmäessä, jossa kaikki korut valmistetaan. Raaka-aineissa pyritään suosimaan suomalaista alkuperää. Yrityksen kumpikin tuotemerkki ovat vahvoja ja laajasti arvostettuja.

Kalevala Koru tunnetaan laadukkaana ja ajattomana tuotemerkkinä. Brändien arvostus 2014 -tutkimuksen mukaan Kalevala Koru on Suomen 20:nneksi arvostetuin brändi. Monella suomalaisnaisella onkin ainakin jokin koru Kalevala Korun mallistoista. Ne ovat myös suosittuja lahjoja ja peruytyvät sukupolvelta toiselle.

Kalevala Korulla on pitkä historia takanaan. Ensimmäinen sarja koruja esiteltiin presidentin puoliso Kaisa Kallion teekutsuilla joulukuussa 1937, ja niistä pidettiin välittömästi. Talvisodan aikana historiallisten korujen valmistamisen aloittanut naisryhmä päätti käyttää koruista saadut varat hädänalaisten auttamiseksi, vaikka ne oli alun perin kaavailtu kirjailija Elsa Heporaudan unelman mukaisesti patsaan perustamiseksi suomalaisen naisen kunniaksi. Naiset perustivat Kalevalaisten Naisten Liiton, joka yhä omistaa Kalevala Koru Oy:n. Hyväntekeväisyys on ollut yrityksen pysyvä arvo alusta asti. Omistajajärjestön saama osinko tukee suomalaista kulttuurityötä, jakaen vuosittain lukuisia apurahoja kulttuuriperinnön ylläpitämiseen, kehittämiseen ja tutkimukseen.

Kalevala Korun kultariipus kaulakoru

Kaikkina aikoina yritys on valmistanut koruja, joilla on tarina. Alkuaikoina Kalevala Korun pääsuunnittelija oli Germund Paaer, joka suunnitteli koruja, joide muoto viittasi suomalaiseen historiaan, mutta hän teki ne selvästi omalla tyylillään. 1947 järjestetty suunnittelukilpailu toi yritykseen nuoria suunnittelijoita ja heidän kauttaan kaivattua modernia, ajassa elävää otetta mallistoon. Ennakkoluulottomuus nosti Kalevala Korun 1950- ja 60-luvuilla suomalaisen designin kärkeen. Seuraavine vuosikymmeninä pronssikorut nousivat muotiin. 2000-luvulla Kalevala Koru on yhä aikansa edellläkävijä, ja harvinainen siksi, että toimii yhä Suomessa. Elsa Heporaudan haaveilema patsa on sekin saatu pystytettyä, korutehtaalle Helsingin Pitäjänmäkeen. Koko yrityksen tarina on kunnianosoitus suomalaiselle naiselle ja hänen pystyvyydelleen. Yrityksen perustivat naiset, omistaja on Kalevalaisten Naisten Liitto, sen johdossa on aina ollut naisia ja se on työllistänyt niin nais- kuin miesmuotoilijoita.

Kalevala Koru pitää tärkeänä myös korusuunnittelu- ja kultasepäntaitoperinteen säilyttämistä ja uudistamista sekä muotoilu- ja käsityöläisyhteisön ylläpitämistä. Ympäristövastuunsa yritys kantaa säästämällä raaka-aineita, kierrättämällä, minimoimalla päästöjä ja pitämällä huolta raaka-aineiden ja tuotteiden turvallisuudesta.

LAPPONIA

Kansainvälisesti tunnetuin suomalainen korubrändi on Lapponia Jewelry, jonka siis omistaa Kalevala Koru Oy, jonka omistaa Kalevalaisten Naisten Liitto. Lapponia Jewelry on ollut kalevala Koru Oy:n omistuksessa vuodesta 2005. Lapponia Jewelryn historia alkaa 1960-luvulta, kun visionääri, hopeaseppä Pekka Anttila ja korumuotoilija ja taiteilija Björn Weckström alkoivat tuottaa täysin uudella tavalla muotoiltuja koruja.
Lapponia Jewelry Oy perustettiin vuonna 1960, ja se alkuun valmisti aika perinteisiä koruja. Tuotteet olivat laadukkaita ja pidettyjä. Kilpailun vuoksi Anttila päätti erottua massasta alkamalla luoda jotain uutta ja persoonallista. Hän tiesi jo silloin, että omaperäisyys takaisi tien kansainvälisille markkinoille. Hän otti Weckströmin mukaan yritykseensä 1963, joka saavutti voittoja ja mainetta kansainvälisesti. Esimerkiksi John Lennon osti vaimolleen Yokolle Weckströmin suunnitteleman sormuksen.

Vuonna 2005 Anttilan perhe myi Lapponia Jewelryn Kalevala Korulle. Huhtikuussa 2013 yritys liitettiin osaksi Kalevala Korua, jossa se toimii omana tuotemerkkinään. Lapponia Jewelryn pohjoisen luonnon inspiroimat omaperäiset korut kiehtovat yhä ihmisiä eri puolilla maailmaa.