Verkkokauppojen postimaksut

Postikulujen minimointi netistä ostettaessa

Netti on pullollaan erilaisia verkkokauppoja, joten melkein mitä tahansa on internetin ihmeellisestä maailmasta mahdollista ostaa, sijaitsipa kauppa sitten naapurissa tai tuhansien kilometrien päässä. Koska tarjontaa on paljon ja verkkokauppojen ylläpitokulut ovat usein tavallisia kauppoja pienemmät, voi tuotteita löytää netistä todella edulliseen hintaan. Myös se, missä maassa verkkokauppa sijaitsee, vaikuttaa totta kai asiaan. Toisaalta lisäkuluja verkkokaupasta ostettuihin tuotteisiin voivat tuoda niiden toimituskulut. Tilanteesta ja tilatusta tuotteesta riippuen joskus postikulut voivat maksaa jopa enemmän kuin itse tilattu tuote. Postikuluihin kannattaa kiinnittää huomiota jo ostosta suunnitellessa, ettei hintaan lisätä ikäviä yllätyksiä. Miten postikulut saa pidettyä mahdollisimman pieninä?

Esimerkki verkkokaupan postipaketista

Esimerkki verkkokaupan postipaketista

Nouda tuotteet itse

Tämä vinkki on tietenkin realistinen vain silloin, jos nettikaupan varasto sijaitsee jossakin lähimaastossasi. Monet verkkokaupat tarjoavat toimitustapana myös noutoa, jolloin postikuluja ei tarvitse maksaa, ja tuotteen saa parhaassa tapauksessa paljon nopeammin, mutta ota huomioon, että näin ei todellakaan ole aina. Monissa verkkokaupoissa postitus on ainoa valittavissa oleva toimitustapa.

Kiinnitä huomiota siihen, missä verkkokauppa sijaitsee

Mikäli tuotteiden itse noutaminen ei ole mahdollista joko siitä syystä, että verkkokauppa ei tarjoa kyseistä mahdollisuutta, tai syystä, että se sijaitsee liian kaukana, kannattaa silti kiinnittää hieman huomiota verkkokaupan fyysiseen sijaintiin. Esimerkiksi Aasiasta tai Amerikasta tilatessa postikulut ovat usein korkeammat, kuin jos verkkokaupan varasto sijaitsee Suomessa tai muualla Euroopassa. Vaikka tuotteen hinta kiinalaisen verkkokaupan sivuilla olisikin halvempi, kuin hinta, jolla kyseistä tuotetta Euroopassa kaupataan, kannattaa laskea, mikä tulee tuotteen kokonaishinnaksi postikulujen kera. Pidä myös mielessä, että vaikka verkkokaupan osoite olisikin .fi-päätteinen, ei tuotteita välttämättä lähetetä Suomesta. Mitä lähempänä verkkokauppa fyysisesti sijaitsee, sitä nopeammin tuotteet myös tulevat luoksesi.

Tilaa enemmän yhdellä kertaa

Tämä on useimmiten hyvä vinkki, mutta se riippuu hieman postitusehdoista. Monissa verkkokaupoissa postikulut ovat kiinteät, eli tilasitpa sitten yhden tai kuusi tuotetta, postikuluille tulee hintaa saman verran. Tällöin kannattaa tietenkin tilata useampia tuotteita kerralla, jolloin postikulut tuotetta kohti pienenevät. Mikäli et itse tarvitse kyseiseltä sivustolta useita tuotteita, kannattaa kysellä kavereilta, jos voisitte järjestää yhteistilauksen ja jakaa postikulut. Useissa verkkokaupoissa tarjotaan myös postikuluja täysin ilmaiseksi, mikäli tilauksen kokonaissumma ylittää jonkin tietyn summan. Tämä on loistava tapa välttää postikulut kokonaan. Toisaalta taas joissakin verkkokaupoissa postikulut määräytyvät paketin koon ja painon mukaan, eli mitä enemmän tavaraa tilaat, sitä enemmän postitus maksaa.

Kupongit ja tarjoukset

Monet verkkokaupat tarjoavat silloin tällöin alennuskoodeja joko kaikille, tai esimerkiksi yrityksen uutiskirjeen tilaajille. Usein verkkokaupat lähettävät alennuskoodeja sähköpostitse myös ensimmäisen ostoksen jälkeen. Alennuskupongeista löytyy hyvin usein koodi, jolla toimituskulut saa ilmaiseksi. Kannattaa siis aina ennen verkkokaupasta tilaamista yrittää muistella, oletko nähnyt jossakin alennuskoodeja kyseiseen kauppaan, ja sellaisia voit myös etsiä internetistä.

Aika on rahaa

Vanha sanonta pitää paikkansa monesti myös silloin, kun on kyse verkossa shoppailusta ja postikuluista. Mikäli sinulla on aikaa odotella tuotteesi saapumista tavallisen postin mukana, joka saattaa verkkokaupan fyysisestä sijainnista riippuen kestää muutamista päivistä muutamiin viikkoihin, lähetetään tuote halvimmilla mahdollisilla postimaksuilla. Usein verkkokaupoissa valittavanasi on kuitenkin myös pikatoimitus, jolloin tuote lähetetään esimerkiksi jonkin kuriiripalvelun mukana, ja tällainen toimitustapa voi olla huomattavastikin tavallista postitusta kalliimpi vaihtoehto.

Älä kuitenkaan pelkää verkkokauppojen käyttöä postikulujen takia. Postikulut harvoin ovat dramaattisen suuria, ja useimmiten ne ovatkin vain muutaman euron luokkaa. Jotkut verkkokaupat eivät kaiken lisäksi peri asiakkailtaan postituskuluja ollenkaan. On hyvin mahdollista, että postikuluista huolimatta saat tuotteesi verkkokaupasta edullisemmin kuin kivijalkaliikkeestä ostettuna.